Πανηγύρι

.

Αύγουστος! Ο ομορφότερος μήνας του χρόνου και ο πιο αγαπημένος για πολύ κόσμο.

Η Ελλάδα όλη γιορτάζει και ιδιαίτερα η ελληνική περιφέρεια την Κοίμηση της Θεοτόκου.  Το Πάσχα του καλοκαιριού, όπως λέγεται. Τα χωριά μας ζωντανεύουν. Σμίγουν οι πατριώτες.

Με λαμπρότητα γιορτάσαμε και εμείς φέτος το πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου. Το χωριό έλαμψε από καθαριότητα και φωτίστηκε από τα αναμμένα φώτα. Γέμισαν τα σπίτια από τους ξενιτεμένους και τσίκνισαν οι αυλές από το ψήσιμο των αρνιών.

Την παραμονή, η πλατεία είχε την τιμητική της. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού γλέντησαν με τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του Λ. Τσιοτίκα. Ήταν μια μαγευτική βραδιά γεμάτη κέφι και χορό.

Ανήμερα της Παναγίας, γέμισε ο προαύλιος χώρος της μικρής εκκλησίας από κόσμο.

Παρακολουθήσαμε ευλαβικά τη διάκληση κάτω από τους ίσκιους των δέντρων.

Χοροστάτησε, όπως πάντα, ο συνταξιούχος πλέον ιερέας από τους Φιλιππαίους παπα-Νικόλας Νάκας, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ευγενική του αυτή συνεισφορά. Να είναι καλά!

Μετά την αρτοκλασία αναβίωσε το έθιμο της δημοπρασίας της εικόνας της «Κοίμησης της Θεοτόκου». Τα χρήματα συγκεντρώνονται για την συντήρηση των δυο εκκλησιών του χωριού, της Παναγίας και του Αϊ- Νικόλα.

Φετινός πλειοδότης αναδείχτηκε η οικογένεια του κ. Θεοδώρου Β. Μπατσίλα, που δέχτηκε τις ευχές των συγχωριανών και πανάξια έσυρε πρώτη τον παραδοσιακό κυκλικό χορό. 

Το πανηγύρι συνεχίστηκε μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας στην πλατεία του χωριού, κάτω από τους ίσκιους των δυο τεράστιων πλατάνων και τη συνοδεία του Γρεβενιώτικου κλαρίνου.

Στην υγειά μας, να ’μαστε καλά! Να κρατάμε την παράδοση ζωντανή σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, την πρόοδο και την καλυτέρευση της ζωής του τόπου μας.

Ας κρατάμε ζωντανά τα πανηγύρια μας, για να διατηρήσουμε και την πολιτιστική μας ταυτότητα. Ότι καλό έχουμε κληρονομήσει από την παράδοση πρέπει να το φυλάμε, να το αναδεικνύουμε και να το παραδίδουμε στις επόμενες γενιές.

Και του χρόνου με υγεία «πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε…»!!!

https://www.youtube.com/watch?v=XKOKDz2WxTM

Γιώργος Λιάνας, Δάσκαλος

 

Comments Off on Πανηγύρι

Τα σχόλια είναι κλειστά.