Παναγιά

panagia8

Το ξωκλήσι της Παναγιάς είναι χτισμένο το 1809  στα ριζά του ορεινού όγκου.

.

Εικόνα Κοίμησης της Θεοτόκου : Είναι έργο του 1872, δια χειρός Σαμαριναίου ζωγράφου.

panagia1

Εικόνα Παναγίας στο τέμπλο : Η Παναγία κρατά τρυφερά από τη μέση, με το αριστερό της χέρι, το Χριστό. Το βλέμμα της ατενίζει μακριά. Από το κάλυμμα της κεφαλής προβάλλει εκρού πτυχωτή μπόλια (δαντέλα). Ο Χριστός καθισμένος με όρθιο τον κορμό βλέπει εκφραστικά και προς την αντίθετη πλευρά τον θεατή. Με το δεξί του χέρι ευλογεί και στο άλλο κρατά το Ευαγγέλιο.

panagia2

Η βαθειά πίστη και ευλάβεια των κατοίκων της Αετιάς προς την Παναγία, την Παναγιά τους, αποτυπώνεται μέσα από τις συγκλονιστικές περιγραφές και αφηγήσεις  των Ελλήνων στρατιωτών που κινήθηκαν στην περιοχή του μετώπου της Πίνδου, από Καλαμπάκα μέχρι Αννίτσα Φιλιππαίων, κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 και που είναι καταγραμμένες στα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) : η πορεία μας ήταν ολονύκτια. Περνώντας από ένα χωριό Αετιά που την ώρα αυτή πλήρης ησυχία βασίλευε στο πέρασμά μας, άνοιγε κάθε τόσο ξαφνικά και μια πόρτα και μέσα από εκεί πρόβαλλε όλη η οικογένεια για να μας χαιρετήσουν και να μας ευχηθούν “Η Παναγιά μαζί σας”…

Εικόνα Χριστού στο τέμπλο :  Ο Χριστός φορά κόκκινο χιτώνα με χρυσοκονδυλιές και από πάνω σκούρο μπλε, ευρύπτυχο ιμάτιο που μοιάζει με κάπα και καταλήγει σε χρυσά σιρίτια. Στη ζώνη είναι δεμένο καφετί μαντίλι. Επικρατούν δηλαδή τα σκούρα χρώματα (κοκκινωπό- μπλε- καφετί). Απεικονίζεται με γλυκύτατη έκφραση στο πρόσωπο, κοντή αραιή γενειάδα, μακριά μαύρα μαλλιά  και περιβάλλεται από λαμπερό φωτοστέφανο.

panagia3

Ευλογεί με το δεξί χέρι και με το αριστερό κρατά ανοικτό Ευαγγέλιο, όπου αναγράφεται η πρόσκληση του Ιησού Χριστού :

«Δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, κ’αγώ αναπαύσω υμάς»      από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον κεφ. ια΄ στ΄. 28

«Ελάτε σ’ εμένα όλοι εσείς, που είστε κουρασμένοι και φορτωμένοι, και εγώ θα σας δώσω ανάπαυση».

Σ.Σ. Η πρόσκληση του Ναζωραίου να τον πλησιάσουν οι άνθρωποι, με τους κόπους και τα φορτία της καθημερινότητας, είναι επίκαιρη σε κάθε εποχή.

Ο κάμπος της εικόνας είναι σκούρος μπλε στο πάνω μέρος και μεγάλη επιγραφή Ι(ΗΣΟΥ)Σ αριστερά και Χ(ΡΙΣΤΟ)Σ δεξιά. Στη μέση σχηματίζονται ανοιχτόχρωμα σύννεφα και η ημερομηνία αγιογράφησης (1)852.

Οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα Χιονιαδιτών ζωγράφων σε μουσαμά.

.

Δένδρα Παναγιάς

 θραψί, τσέρος, ημεράδι (βελανιδιά), αγριονερατζιά, σφενδάμι και ο δηλητηριώδης ίταμος ή τίζα.